About

Diverse soorten lezingen

De Tuinen van Weldadigheid
In 2007 zijn Lambert en Jolanda in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Op een oppervlakte van zo’n 3 hectare worden zoveel mogelijk (honderden) verschillende soorten aardappelen, groenten, fruit en kruiden geteeld. In deze lezing hoort u hier meer over en hoe en waarom het allemaal is ontstaan.

Vergeten Groenten
Helemaal hip zijn de zogenaamde historische of vergeten groenten. Vele topkoks roemen de ouderwetse smaken. Pastinaken, aardperen, haverwortel, eeuwig moes en vele anderen passerende revue. In deze lezing krijgt u een overzicht van historische groentenrassen en -soorten en de redenen waarom ze niet of nauwelijks meer geteeld worden.

Ongekende Groenten
Naast de vergeten groenten zijn er ook vele soorten en rassen groenten die nog onbekend zijn. In de laatste jaren neemt het aanbod aan nieuwe rassen toe. Uit andere landen komen vaak de meest fantastische groenten. Italiaanse palmkool en bietjes, Koreaanse en Tibetaanse komkommer, knollen uit de Andes, Nieuw-Zeelandse spinazie… In deze lezing krijgt u een beeld van nieuwigheden die recent naar Nederland zijn gekomen.

Goede Grond
Zeker de helft van het resultaat van het telen van groenten hangt af van de grond. als die niet goed verzorgd wordt kunt u een goede oogst vaak wel vergeten. Zand, leem, klei of veen, lucht en water in de grond en bemesting, allemaal factoren die samen met het weer succesbepalend zijn. Leer in 1 avond uw grond beter kennen en bewerken.

Moestuinieren (4 avonden)
Deze cursus is voor beginnende en enigszins gevorderde moestuinierders,bijvoorbeeld voor een moestuinvereniging of tuinclub. In 4 avonden leert u de basis over grondbewerking, vruchtwisseling, ziekten en plagen, teelt, oogst en bewaring van de meeste gangbare (en op verzoek ook minder gangbare) groenten.

De lezingen duren ongeveer anderhalf uur en kosten € 150,- plus reiskosten (25 cent /km). De cursus moestuinieren kost € 500,- euro voor 4 avonden. Bij de lezingen, c.q. cursus wordt gebruik gemaakt van powerpoint. Na de lezing is er de mogelijkheid om zaai- en plantgoed te kopen van een deel van de collectie die op de Tuinen van Weldadigheid wordt geteeld. Het assortiment is uiteraard afhankelijk van het seizoen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s